• Mindenkinek különböző a haja

  Minden embernek más a haja. Minden hajszíntónus, a világos szőkétől a sötét barnáig, megjelenésben pedig az egyenestől a göndörig mindenn előfordul. Többezer féle különböző kombináció létezik. A hajszerkezet, a hajszín és a hajszálak mennyisége genetikailag meghatározott mindenkinél és ezek sokszor összefüggésben is vannak egymással.

  Egy embernek a hajszerkezettől és hajszíntől függően 85.000 – 140.000 hajszála van, hajszerkezetétől és színétől függetlenül. Általában, 30 - 100 hajszálat vesztünk el naponta. A szőkéknek láthatóan több hajszáluk van, mint a sötéthajúaknak. (átlagosan 140.000 hajszáluk van a szőkéknek, és 100.000 hajszáluk van a barnáknak.) Viszont a világos haj finomabb szálú és érzékenyebb.

 • A haj szerkezete

  A haj mintegy 80%-át fehérje, 10-15%-át víz, valamint 5-10%-át pigmentek, ásványi anyagokat és lipideket alkotják.
  A haj felépítését tekintve két részből áll: a fejbőrből kinyúló hajszálból és a fejbőrben található hajgyökérből.
  A hajszál három rétegből áll. A külső, pikkelyrétegnek, kutikulának nevezett védelmi funkciót betöltő réteg különösen fontos. A tetőfedő cserepekhez hasonlóan, egymást átlapoló lemezkék (pikkelyek) sima felületet képeznek. Belső és külső hatások “felborzolhatják” a pikkelyréteget. Amikor a haj fénytelennek, egészségtelennek tűnik, az a kutikula károsodásának a következménye.
  A hajszál mintegy 80%-át képezi a haj belsejében, közvetlenül a kutikula alatt levő hajkéreg, az un.kortex. Apró, egymással összefonódott rostokból áll, hogy a hosszabb szálaknak nagyobb stabilitást adjanak. A természetes színpigmentek is ezen belül vannak elraktározva. Ezek a keratin rostok ( a keratinok fehérje tartalmú molekulák) a felelősek a hajszerkezetért és a rugalmasságért.

  A hajszál közepén helyezkedik el a hajbél, vagy medulla.
  A fejbőr alatt található faggyúmirigy által termelt váladék feladata az, hogy a haj rugalmas legyen. Időnként a faggyúmirigy túl sok vagy éppen túl kevés váladékot termel, aminek hatására a haj száraz és törékeny lehet.

 • A haj növekedése

  A haj körülbelül 1 cm-t nő havonta. Három - hét éves növekedési periódus után a papilla elpusztul, a hajtüsző összezsugorodik és degenerálódik. A hajszál ezt követően kihullik és így helyet ad a következő hajszálnak, amely az újonnan regenerálódott papillából nő ki. A hajnövekedés ugyanakkor fennmarad, mivel a a teljes hajmennyiség soha sincsen ugyanabban a fázisban. A naponként 60-100 hajszál elvesztése teljesen normális.

  A szőrszál merevítő izmocskának is szerepe van a folyamatban. Hideg vagy félelem hatására az izom összehúzódása, a szőrszálat kissé dőlt helyzetéből függőleges helyzetbe állítja és így a szőrszálak között egy szigetelő légteret alakít ki a test körül. A faggyúmirigy által kiválasztott bőrzsír a bőr és a haj rugalmasságát biztosító olajos váladék.

 • Az Ön természetes hajszíne

  Minden embernek megvan a saját természetes hajszíne. De mi határozza meg a hajszínt, és miért van annyi különböző árnyalat? A természetes hajszín függ a hajban lévő különböző pigmentek mennyiségétől. Minden hajszálban megtalálható a melanin 2 természetes típusának egyedi keveréke: barna/fekete pigmentek, amelyet eumelaninnak neveznek és a vörös/sárga pigmentek, amely a feomelanin. Ezeknek a pigmenteknek az arányától függ a haj egyedi természetes hajszíne: mélyfekete, világosbarna vagy szőke.

 • Sampon - a gyengéd tisztítás

  A “sampon” szó a Hindi “masszírozni” szóból ered. Sampont 1904-ben használtak először, amely por állagú volt. A hajmosás során a sampon eltávolítja a felesleges bőrzsírt, izzadtságot, levált hámsejteket és a hajformázó illetve hajápoló termékek maradványait. Legfontosabb összetevője a felületaktív anyagok kombinációja, amely finom, porózus habot képezve tisztítja a hajat Az 5 és 6 között pH értékű sampon ideális a haj és a fejbőr számára.. A jó samponok tartalmaznak hidratáló összetevőket is, például pantenolt, ami segít helyreállítani a haj szerkezetét és megőrizni a rugalmasságát. A samponok széles választékban készülnek, hogy a fogyasztók igényeit kielégítsék minden hajápolási szokásnak, hajtípusoknak, fejbőrproblémának megfelelően.

 • Hajbalzsamok

  A hajbalzsam a hosszabb haj alaphajápolásának része. Látni és érezni lehet a hajon, hogy nélkülözhetetlen a hajbalzsam használata, minden samponozás után; a nedves haj kezelhetetlen, nehezen fésülhető. A hajszálak összekuszálódnak és fésülés közben így még jobban sérülnek.

  A hajbalzsam éppen ezt előzi meg. A hajat könnyebben fésülhetővé teszi és ellenállóbb lesz a különböző környezeti hatásokkal szemben. A hajbalzsamok a hajon maradnak egy rövid ideig, a haj külső pikkelyrétegét aktív hatóanyagokkal látja el, ezáltal simítja a haj felszínét.

  A hajbalzsamok használatával minden hajmosás után a haj selymesen sima és könnyen kifésülhető lesz. A hajbalzsamok hatása a következő hajmosásig megmarad.

 • Hajpakolások - az extra hajápolásért

  Intenzív Hajpakolások

  A hajpakolások intenzív ápolást nyújtanak a haj számára, mely különösen előnyös. Regeneráló összetevők kombinációját tartalmazzák nagy koncentrációban tartalmazzák, amely  emulzió segítségével behatol a haj belsejébe. Nedves hajba kell masszírozni, hogy a haj belsejébe közvetlenül eljussanak a hatóanyagok. Az intenzív pakolást 2 percig kell a hajon hagyni. A haj észrevehetően regenerált lesz. Az intenzitásnak megfelelően ezeknek a hajpakolásoknak hosszantartó hatásuk van, így több mosáson keresztül tart.

  A hajpakolások alkalmazásakor különösen fontos, hogy az optimális fokú ápolást érjük el. A fokozottan károsodott hajra a hajpakolások gyakoribb használata szükséges. Az egyes hajpakolások az összetevőikben, alkalmazásukban, intenzitásukban különböznek. Bizonyos termékek speciális hajproblémákra nyújtanak megoldást, mint például a szálkás hajvégek, erősen károsodott haj, és a hajszín megőrzés problémájárat.

  Hajregeneráló termékek

  A nem kiöblítendő hajpakkolásokat a hajba kell masszírozni, vagy a hajra kell permetezni. Ezek előnye, hogy nem kell kimosni. Ezzel időt takaríthat meg és hosszantartó ápolást nyújt a hajnak, anélkül, hogy elnehezítené azt.

 • Hajformázó termékek

  Hajformázó termékek segítséget nyújtanak a haj formázása során. Lehet nedves vagy száraz hajon használni, mégtöbb rugalmasságot és dúsítást érhet el vele, és megvédi a haját a káros környezeti hatásoktól.

   A termékpalettán megtalálja a hajlakkokat, hajhabokat, hajzselét, waxot, hajformázó sprayt, hajformázó krémet, illetve a hajformázó port.

 • Hajlakk

  A frizura elkészítésekor a hajlakk a tökéletes végszó. Védi a haformáját széltől, nedvességtől és napsugárzástól, tartást, ragyogást nyújt és más hajformázó termékek hatásosságát erősíti.

  Habár elérhető pumpás kiszerelésben is a hajlakk klasszikus spray termék. A hajlakkot egy hajtóanyag segítségével finom rétegben lehet felvinni a hajra. Mint általában, minden hajlakk esetében, a hajlakk alap alkotórésze közé tartozik a finom filmréteg képző anyag- kombinálva oldószerekkel és hajtóanyagokkal ( ózonkímélő, CFC mentes gázok, mint például bután, izobután és dimetilén-éter

  Hajformázó termékek esetén a hajlakkok iránt a legnagyobb a kereslet. Tartást biztosítanak a frizurának, de mindezek mellett természetes rugalmasságot is nyújtanak. Nedvességet állja, azonban könnyű kiöblíteni. A finomra porlasztott permetet egyszerű használni és gyorsan szárad. A hajlakk nemcsak védi a hajat a környezeti ártalmaktól és a nedvességtől.

 • Hajhab

  Az 1980-as évek óta a hajformázó hajhabok a hajformázó folyadékokat helyébe léptek, köszönhetően előnyös alkalmazási lehetőségeiknek. Nem csöpögnek, könnyű az adagolás és a felvitel a hajra, így a haj nem ragad össze.

  A hajtógázok és tenzidek kivételével a hab és a folyékony hajformázó termékek csak kis mértékben különböznek egymástól. Alapösszetevőként mindkettő tartalmaz filmképző és ápoló anyagot melyek stabilitást és tartást biztosítanak a hajnak. A képződött filmréteg nagysága a kívánt tartás erősségének megfelelően van beállítva. A kationos polimerek elősegítik a haj könnyebb kifésülhetőségét és az antisztatikus hatás kialakulását. A víz és az alkoh az oldószer szerepét tölti be. A mai hajhabokban a hajtóanyagok ózonkímélő gázok  mint például a propán, bután vagy izobután.

 • Hajzselé, hajformázó krém és wax

  Hajformázó hajzselé, hajformázó krém és wax ideális segítséget nyújt a hajformázásban, de lehetnek csak részei a hajformázásnak Alapvetően mindhárom termék különbözik a formulát tekintve, de elsősorban a különbség az, hogy hogyan formázzák a hajszálakat.

  Amíg a hajzselét elsősorban tartós hajforma elkészítéséhez használják, addig a krémet a természetes hatású hajfomázáshoz. A wax-szal kiválóan lehet formázni, mégis természetes hatást nyújt.

  Hajformázó zselék színtelenek, többségében vizes alapúak és olajmentes hajformázó szerek, melyek alapvető eleme a sajátos szerkezetű sűrítőszer. Hajzselé a hajon megszárad, így formázva azt. Minél nagyobb a hidrofil aránya a gélben, annál „vizesebb” hatást nyújt a hajon. Olyan további összetevők, mint az olaj extra fényt nyújt a hajnak. A hajzselé használata egyszerű: vigye fel nedves vagy száraz hajára, és a formázza haját. Hajzselé a hajszálakon marad, mivel a haj száradása után a rögzítő anyagok megszilárdulnak.

  A modern hajformázó krémek többsége olajos-víz alapúak, kevesebb az olaj, mint a víz ebben az emulzióban, a korábban használt olajban gazdag krémekhez és zsírosabb férfi hajformázókhoz képest. A hajformázó krém olaj tartalma a hajat simítja formázás közben, így természetesebb hatást és könnyed ápolást nyújt. A hajformázó krémek kevesebb tartást biztosítsanak, de a formázása könnyű. A hajformázó krém használata akkor a leghatásosabb ha bedolgozza azt enyhén nedves vagy száraz hajszálaiba.. Formázza ujjaival vagy szélesfokú fésűvel. Szárítsa meg, vagy hagyja a levegőn megszáradni- és már kész is!

  Hajformázó wax tartást és fényt nyújt a haj minden tincsének. A wax növényi eredetű vagy ásványi olajok és szilárd emulgeálószerek kombinációja.

  Az extra fényért néhány wax aranyragyogású részecskéket vagy ezüstös részecskéket tartalmaz.  A wax stílusos megjelenést, egyedi formázási lehetőséget nyújt, drámai hatást érhet el a haj teljes vagy hajtincsek formázása esetén.

 • Tartós hajfesték - Hogyan műkódik?

  A tartós hajfesték a leginkább alkalmasabb arra, hogy hosszantartó hajszínt biztosítson a hajnak és befedje az ősz hajszálakat. A tartós hajfestékek különböző funkcióval rendelkező összetevőket tartalmaz. Először egy lúgos kémhatású összetevő kinyitja a hajszerkezetet, hogy ezután a kis méretű színpigmentek és az oxidálószer bejuthatnak a haj belsejébe. A színpigmentek beágyazódnak a hajszálakba, még színtelenek, és a színpigmentek és az oxidálószer kapcsolatából keletkezik a festékszín), így a megfelelő színeredményt biztosítja a hajnak. Ezután a haj felszínét a hajbalzsammal lesimítja és bezárja az új festett hajszínt a hajszálakba. A festék színeredménye a lenövésig tart.

 • Mi a különbség a tartós és kimosható hajszínváltoztató között?

  Ha a hajának mást színt szeretne adni, először el kell döntenie, hogy tartós színeredményt szeretne, vagy csak időszakos hajszínváltoztatást. A kereskedelemben kapható hajszínváltoztatókat a tartósságuk alapján soroljuk be. Az 1. szint a hajszínező, amely legfeljebb 15 hajmosásig tart. A természetes hajszínét kihangsúlyozhatja, intenzívebb tónust vagy néhány sötétebb árnyalatot adhat hajának. Teljes mértékű ősztakarásra nem alkalmas. A 2. szint a tartós hajszínező, általában 24-28 hajmosásig tart. A tartós hajszínezővel természetes hajszínét kihangsúlyozhatja és az első ősz hajszálak befedésére is alkalmas. A 3. szint a tartós hajfesték, a festék nem kopik ki hajmosással, a haj növekedésével együtt lenő. A tartós hajfesték alkalmas ősz haj befedésére az árnyalattól függően.